blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
3
SLEDUJETE BLOG
Programátor
deadawp



Ako zvýšiť wifi signál?
pridal deadawp 16.11. 2014 o 1:55



UPOZORNENIE: Neručím za škodu na vašom zariadení, všetky úkony robíte na vlastné riziko!

 Určite to poznáte. Prejdete sa z miestnosti do miestnosti s mobilom ruke a zapnutým Messengerom, či Facebookom, keď zrazu nemáte signál a wifi vás odpojí. Je niekoľko spôsobov, ako sa dá signál zosilniť, či pozmeniť. Na úvod si spomeňme, aké aspekty vplývajú na wifi signál. Samozrejme, ak ste v miestnosti, kde je router, máte signál najsilnejší.

Wifi vlny vypúšťa anténka na routri všetkými smermi. Ak však signál narazí na nejakú prekážku, stenu či iný predmet, tak sa wifi tok spomalí, či stráca sa. Stráca sa tak, že sa od steny odrazí a vracia sa smerom späť k routru a teda k vám sa dostane iba časť wifi signálu. Na wifi je rada rôznych tipov ako zvýšiť rýchlosť internetu.

Väčšina je podvrh a fikcia. Pri správnej konfigurácii routra môžete získať až 20% naviac výkonu pri vysielaní signálu pomocou antény.


Ako to dosiahnuť?

V prvom rade si prečítajte návod na obsluhu routra. Ak používate pripojenie pomocou WAN, ak príjmate signál z vysielača anténou na streche odporúčam v nastaveniach routra pridať POWER na 100%, obvykle je default nastavený na 80%, získate tak o 20% silnejší vysielací signál.

Ďalším krokom k dosiahnutiu lepších výsledkov je upgrade firmvéru. Firmvér je akýsi operačný systém routra, do ktorého sa môžete dostať po zadaní lokálnej IP adresy routra v sieti. Najčastejšie je táto adresa 192.168.1.1, alebo 192.168.0.1. Prihlasovacie heslo aj meno je admin (na defaultných). Firmvér môžete získať na oficiálnych stránkach výrobcu routra.

 

Pozor! Pred nahraním nového firmvéru si vytvorte zálohu starého za pomoci Backup nástroja.

 

 

Musíte si stiahnúť firmvér pre vaše zariadenie a nie pre iný model. Firmvér inštalujte za pomoci počítača pripojeného cez LAN kábel k routru, wifi sa nedoporučuje, nakoľko pri wifi dochádza k strate packetov pri prenose, čo môže mať za následok fatálne následky po neodbornej inštalácii. 

 


Ďalším aspektom, ktorý môže uškodiť vašej sieti, no tentoraz pri spomalenom internete, či väčšej odozve je kanál na ktorom vysiela váš router. Obvykle sú to kanály od 1-12. Prednastavená hodnota je 6, ak váš sused má vo vašom dosahu sieť wifi a vysiela prostredníctvom kanála 6, môže nastať problém zmiešavania signálov, čo má za následok šum v rozsahu siete, teda sa siete navzájom rušia a dochádza k strate podstatne väčšieho množstva packetov, akým je to pri wifi prenose.

 

 

Ak máte router disponujúci dvomi anténami, nastavte ich tak, aby súčasne vykrývali priestory domu, či bytu, preto jednu anténu otočíme do praváho uhla voči druhej anténe. (viz obrázok).

 


Ak máte router s jednou anténkou, snažte sa ho umiestniť čo najlepšie, teda asi do stredu domu, ak však máte počítače iba na hornom poschodí, bolo by zbytočné dávať router o poschodie nižšie.

 

 

Ak však máte router v miestnosti a neplánujete ho presúvať a potrebujete silnejší signál v dome, je tu ešte jedno riešenie. K routru zakúpiť extender. Je to vykrývač, ktorý umožňuje prenesenie signálu ďalej do bytu, či domu.

 

 

 

 

 

Ak však chcete experimentovať, poradím vám jeden trik. Ak vykrývate len určitú časť domu, napríklad z pravej miestnosti iba miestnosť vľavo a chcete rozšíriť signál, umiestnite dosku obalenú alobalom za router smerom tak, kde nechcete aby wifi signál šiel. Alobal má schopnosť odraziť vlnenie, no istá jeho časť samozrejme prejde aj cez alobal. Odrazený signál sa dostane do miestnosti (v našom prípade) ľavej a spolu s originánym signálom vytvára silejší signál.

 

 

Dúfam, že sa vám článok zapáčil a komentár ohľadom toho, či niektorý zo spôsobov funguje môžete overiť a podpísať sa nižšie.



Prístupov 21050
Kvalita článku
(100%) hlasov 3

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)