blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
3
SLEDUJETE BLOG
Programátor
deadawp



Hockey Question Mark - Hockey?
pridal deadawp 12.4. 2020 o 15:41



Hra Hockey? (Hockey Question Mark) vznikla ešte v roku 2011. Onedlho tak oslávi už 10 rokov svojej existencie. Pôvodne hra vznikla v rámci jednej výzvy - vytvor hru za určitý čas. Aj preto ten názov Hockey?. Hra je prvnou hokejovou hrou z pohľadu prvej osoby - FPS. Hra podporuje multiplayer, pričom hrať je možné maximálne 5v5. 

Nakoľko hra vznikla veľmi rýchlo, má dosť nevychytaných múch, napríklad ťažkopádne ovládanie, kontrola hokejky myšou. Hokejka sa kontroluje myšou výškovo, smerovo a taktiež ju je možné natáčať kolieskom myši (slúži na rôzne typy striel).
Niektoré z mojich zákrokov, volejov:

Avšak, aj tu platí, že tréning prináša ovocie. Príkladom pre toto je trénovanie aimu v Counter Strike hrách. Časom sa naučíte ovládať hokejku lepšie, kontrolovať jej pohyb, využívať otočky, kľučky, odrazy puku od mantinelov a mnoho ďalšieho. Nakoľko je hra do istej miery výzvou, oslovila preto vo svojich začiatkoch mnoho ľudí, ktorí sa v nej zlepšovali roky. Osobne som hráčom tejto hry už 7 rokov. 

Hra ponúka verný model puku, odrazov, striel. Nevýhodou hry je, že puk je možné zasiahnuť iba čepelou hokejky, nie telom, to je nevýhoda predovšetkým pre brankárov. Úspešnosť ligových brankárov je cca 60-70%, viac majú iba fakt dobrí hráči.

Telom je možné naraziť do protihráča a taktiež telom je možné využívať momentum pre rýchlu otočku prenesením váhy (záklonom / predklonom). Momentum, rýchlosť, nastavenie tela má výhodu aj pri zrážke s hráčom, ktorého je možné lepšie odtlačiť od puku. Hokejku je možné použiť taktiež pre dynamický odraz od mantinelu.

Zápasy trvajú 3x5 minút. V prípade remízy po 3. tretine sa predlžuje na 5 minútové predĺženia do padnutia jedného gólu. V hre existuje cca 16 aktívnych herných serverov, väčšina je ruských (ping cca 70ms), amerických (140ms), ale nájdu sa aj európske servery (30-50ms). Taktiež je možné hostovať vlastný server či už na privátnej báze s heslom, alebo bez hesla ako verejný herný server hry Hockey Question Mark.

Základné ovládanie hráča v hre:

  • W - pohyb vpred
  • A - otočka vľavo
  • S - pohyb vzad
  • D - otočka vpravo
  • Ľavé tlačidlo myši - pohľad za pukom
  • Pravé tlačidlo myši - voľné otáčanie kamerou (telom a hlavou hráča)
  • Ctrl - slide, vhodné pre otočky pri mantineloch, rýchla otočka
  • Shift - rýchle zastavenie

Hra ponúka taktiež nahrávanie replayov s integrovaným prehávačom. Z replayov je možné následne vytvoriť video, najlepšie momenty, highlighty zápasov, zákrokov, striel a gólov. Hra je stále populárna predovšetkým v Rusku, Servernej Amerike. Existujú ligy, ktoré sa pravidelne hrajú. 

Najznámejšie ligy:

  • LHL - North America - Legends Hockey League
  • RSL - North America - Rising Stars League
  • PSL - North America - PubStars League
  • IPHL - Europe - International Pro Hockey League
  • NGHL - Europe - NextGen Hockey League
  • EHQML - Europe - European Hockey Question Mark League
  • CHL - Europe - Central Hockey League

Ligy sú pomerne dobre organizované, využívajú sa webové stránky s rozpisom - kto kedy s kým hrá. Organizátori sa vždy snažia prispôsobiť časy, nakoľko sa v hre vyskytujú ruskí, americkí a európski hráči. Z líg existujú aj video výstupy v podobe celých zápasov, prípadne highlightov, môžete si bližšie priblížiť atmosféru z hry.

Nakoľko je väčšina hráčov ruských, inštrukcie, chat medzi hráčmi je realizovaný cez platformu vk.com, prípadne cez Steam, konferenčné hovory cez Team Speak, Discord.

Hra je dostupná na stiahnutie zdarma. Existuje verzia pre Windows a pre MAC OS. Pôvodná verzia od autora je 0.55f, respektíve g. Avšak kvôli problémom s chatom sa využíva verzia 0.55uh, ktorá vznikla ako patch pôvodnej hry, je však plne kompatibilná s verziou 0.55f, respektíve g. Jedná sa o používateľskú modifikáciu - prináša aj úpravu klziska, polepov ľadu. Všetky modely (hráčov, klziska) je možné voľne modifikovať a používať. 

Hru je možné stiahnuť na oficiálnej stránke: http://www.hockeyquestionmark.com/
Alebo na reddite, kde je možné ku hre aj diskutovať (obsahuje updatovanú verziu 0.55uh): https://www.reddit.com/r/hockeyquestionmark/

Rozpisy jednotlivých líg sú dostupné na: https://ahqm.site/



Prístupov 12608
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)