blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDOVAŤ BLOG
Programátor
deadawp



Sigfox končí? Všetko tomu nasvedčuje
pridal deadawp 20.8. 2022 o 9:43



Začiatkom roka 2022 sa začali objavovať informácie o problémoch francúzskeho operátora Sigfox, ktorý prevádzkuje 0G IoT sieť s rovnomenným názvom. Problémy sa týkali najmä financií a Sigfox smeroval ku bankrotu. Sigfox fungoval takmer celosvetovo, podľa krajín v rôznych pásmach. V Európe je Sigfox prevádzkovaný v pásme RC1 - 868 MHz. 

V máji 2022 sa objavila informácia na českých aj slovenských tech stránkach, že operátor Simplecell, ktorý prevádzkuje Sigfox sieť na Slovensku i v Česku vypína niektoré vysielače na Slovensku. Dôvodom je málo komerčných projektov, pričom opätovná prevádzka vysielačov je v budúcnosti možná pri väčšom záujme zo strany zákazníkov. 

Simplecell sa pýšil pokrytím 90% územia Slovenska. Pozrime sa, ako je to s pokrytím kedysi a dnes...
Kedysi najväčšie pokrytie operátora. Modrá fraba ukazuje pokrytie územia jedným vysielačom BTS, zelená dvomi, červená tromi a viac pre najlepšie pokrytie a garanciu najvyššej kvality služby.


Pokrytie siete Sigfox na Slovensku dnes k 20. Augustu 2022, modrá farba by mala indikovať pokrytie tromi a viac vysielačmi:



Pre porovnanie Česká republika - pokrytie 2019

Pokrytie dnes - prakticky bez zmeny, možno lepšie pokryté aj oblasti pôvodne s menším počtom vysielačov


Taktiež na mapách pokrytia sú rôzne štáty, ktoré sú vyznačené bielou farbou. To znamená, že Sigfox v tomto štáte neprevádzkuje IoT sieť, avšak na mapách je vidieť pokrytie v mestách, nejedná sa tak iba o presah signálu v prihraničných oblastiach. Indikuje to zrejme fakt,  že Sigfox z týchto štatov odišiel (i keď bol prevádzkovaný lokálnym operátorom). Medzi tieto štáty patria: Maďarsko, Švédsko, USA a Severné Macedónsko. Pri každom štáte, ktorý je vyznačený na Sigfox Coverage mapách fialovou farbou je možné kliknutím zobraziť operátora, ktorý na tomto území prevádzkuje sieť. V prípade bielych štátov sa nezobrazuje nič.


Partneri pre Sigfox s distribúciou na Slovensko, ktorí predávali moduly (najčastejšie dostupné modemy SFM10R1) ukončili ich predaj po cca 5 rokoch, čo boli stále skladom a dostupé.

Možno pár slov na záver... Zdá sa, že na Slovensku už sieť Sigfox na mobilné a geolokačné projekty nevyužijeme, maximálne po Bratislave a okolí. Zrejme si z oficiálnych stránok Sigfox nezakúpime už ani licenciu pre vlastné zariadenie, keďže stránka vždy pri kúpe licencie a prihlásení do účtu spadne. Možno by to bolo možné zakúpením drahšej licencie u Sigfox partnerov, napríklad ZOOCO v Česku. Taktiež zo stránok Simplecellu zmizli nejaké záložky, ktoré sa týkali dostupnosti IoT siete na interaktívnej mape a podobne...

Myslím, že na Slovensku je momentálne pre IoT najlepším riešením NB-IoT od Telekomu, ktoré pokrýva už celé Slovensko, alebo sieť IoT LoRaWAN, ktorá je prevádzkovaná rôznymi ISP providermi (napr. Slovanet) pre komerčné projekty, alebo aj LoRaWAN sieť prevádzkovaná Antikom v sieti TTN zdarma s dodržaním určitých pravidiel týkajúcich sa vysielacieho času zariadenia (Duty cycle) a podobne...

Edit 12. September 2022
Pokrytie Sigfoxu na Slovensku sa opäť zmenšilo. Na východe Slovenska už nie je pokryté ani okolie Michaloviec. Na juhu Slovenska pri Rožňave je pokrytie už len presahom signálu z prihraničných oblastí Maďarska. Taktiež sa zredukovalo pokrytie sieťou Sigfox v okolí Prievidze. Západ Slovenska je pokrytý už len v Bratislave, následuje Záhorie a oblasť medzi Novými Zámkami smerom na juhovýchod do Maďarska.





Prístupov 5991
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)