blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDOVAŤ BLOG
Programátor
deadawp



Skúsenosť Fiverr - freelanceri, podpora
pridal deadawp 28.5. 2024 o 20:20



Dnes by som vám rád priblížil moju skúsenosť so službou Fiverr na úrovni nákupcu s kvalitou dodaných služieb a s freelancermi, ktorí tam pôsobia, vrátane customer service. Mal som záujem o návrh PCB dosky, ktorá by spĺňala niekoľko parametrov, najmä pre low-power optimalizáciu s procesorom ESP32-S3, zapínanie vetiev, ale aj využitie energy harvesting modulu BQ25570 od Texas Industries. Všetky tieto parametre boli obsiahnuté v .pdf súbore - špecifikácii, ako má doska fungovať. Špecifikácia obsahovala aj zapojenie vývodov ESP32-S3 na konektory pre špecifické zbernice - UART, I2C, ktoré chcem využívať. Predpokladané rozmery dosky boli 40x40 mm, neskôr 50x50 mm. Doska mala nabíjať pôvodne LiFePO4 batérie, neskôr sa prešlo na Li-Ion, resp. Li-pol. Kompletné špecifikácie nájdete na konci článku v identickej verzii, ktorú získali freelanceri.

Doska taktiež využívala 5V a 3V3 vetvu pre napájanie periférii tranzistormi, ktoré sú ovládané cez GPIO mikrokontroléra. Špecifickou požiadavkou bolo, aby v nej nebol žiadny parazitný a zbytočný odber a taktiež aby sa vyberali komponenty na PCB, ktoré sú dostupné na JLCPCB, čo je čínsky výrobca PCB dosiek, nakoľko predobjednanie dielov trvá 8 až 16 dní. Prípadne je aj rýchlejší variant, kedy komponenty zakúpite (musia však ostať v pôvodnom balení, t.j. Reel, Tray a podobne) a zaslať im do JLCPCB. Ide tam následne ale aj o preclenie, štandardne za 85€ (poplatok agentovi JLCPCB za preclenie) + DPH + CLO (pri určitej cene).

Vyhľadal som si českých a slovenských freelancerov, ktorí na platforme pôsobia s otázkou na nacenenie projektu. Sľuboval som si od toho najmä bezproblémovosť, čo sa týka jazykovej bariéry a podobne, aby nedošlo k nedorozumeniam. Nebolo ich až tak veľa, spočítali by ste ich na prste jednej ruky. Takmer všetci oslovení sa ozvali a jedna z prvých otázok bola, či mám k dispozícii aj schému zapojenia daného projektu. To som samozrejme nemal, nakoľko som chcel riešenie na kľúč. Vytipoval som si dvoch freelancerov, pričom obaja mi sľubovali návrh projektu, vrátane tvorby schémy. Jeden z freelancerov mal hodnotenie 4,9* z 5 a 9 recenzií priamo na profile. Druhý bez akéjkoľvek recenzie na profile, avšak s vlastnou referenciou na IoT projekt, ktorý pohľadovo využíval nejaký WiFi / Bluetooth čip, skrátka blizko k môjmu projektu.

Šiel som teda "na istotu" a rozhodol som sa pre freelancera Tom V (@tomvborn), ktorý mal dané hodnotenia a nebolo ich málo. Povedal, že obecne návrhu PCB rozumie, i keď nenavrhoval low power projekty pre IoT, ale pôsobí ako PCB dizajnér pre audio aplikácie. Freelancer začal pracovať na projekte, pričom bola dohodnutá cena vrátane poplatkov Fiverru asi 433€.

Jedno z prvých nedorozumení prišlo pár dní po začiaku projektu, kedy ma dizajnér oslovil, že pin GPIO10 mikrokontrólera ESP32-S3, ktoré sa chystám využiť neexistuje pre daný mikrokontróler, lebo nie je pripojený k hlavnému procesoru Xtensa. Z pohľad na schému som pochopil, že použil ESP32-WROOM-32 miesto ESP32-S3. Ale budiš, stalo sa. PCB dizajnér postupne posielal schému zapojenia po kúskoch, pričom stále odovzdaný projekt posielal v novej revízii, nakoľko tam našiel chyby. Finálny projekt bol doručený po uplynutí dodacej doby s odstupom dňa a pol.


Rozuzlenie prvého zadrhnutia.,

Následne ďalšie zádrhely s batériami... Pôvodne som chcel využiť LiFePO4, ale pre pána bola každá baterka Li-ion a tak chcel do 3,65V max baterky rvať 4,2V ako na Liionku, čo by samozrejme nezvládla a prebilo by ju, čím by mohla prasknúť, ale hrozilo aj vznietenie, i keď tieto nie sú tak náchylné na zápal, ako Li-Ion. V špecifikácii bolo jasne napísané, že má ísť o LiFePO4 batériu, ktorá má dané napätie - 3,2V nominálne a 3,65V ak je plne nabitá. Nepomohlo, musel som znova dovysvetliť.

Taktiež som počas vývoja dostal render dosky, ktorá vôbec neodpovedala požiadavkám špecifikácie, medzi najväčšie chyby patrilo:


  • Rozmer 100x100 mm miesto 40x40 mm (a ešte mám byť rád, že to možno takto výjde, alebo ešte bude doska väčšia), tak priznal som, že čo už aspoň na prvý prototyp funkčný to bude OK 
  • Miesto tranzistorov sú na doske osadené 2 relátka, každé s odberom cca 80 mA samé o sebe
  • Z druhej strany PCB je použitá jedna súčiastka -  superkondenzátor pre BQ25570 (čo navýši výrobnú cenu PCB asi o 450%), nakoľko bude musieť ísť o double-sided assembly + sa nemôže ani osádzať štýlom Economic, ale Štandard
  • Miesto troch možností napájania boli na doske iba dva s prívodom 28V soláru do 5V BQ25570
  • Pinové lišty 2,54 mm boli usporiadané - pin medzera pin medzera (teda do 5,08 mm mriežky)
  • Nabíjací obvod vysvietený LED diódami ako vianočný stromček
  • ako bonus USB-UART converter, ktorý nikto nežiadal

Pri upozornení na tieto problémy argumentoval dizajner tím, že takto to bude lepšie, nakoľko doska má zvládať až 2,5A pre perifériu. Čo je síce pravda, ale na krátku dobu, v prípade LTE modulu je pripojenie na LTE sieť a peak current maximálne 15 sekúnd. Takže riešnie s 80 mA extra odberom bol výhodný, ako mať tranzistor, či menič spínaný cez enable pin, ktorý má v kľudovom stave odber 2-5 uA. Tento extra odber 80 mA tam bude aj keď si pripojíte perifériu, ktorá by spotrebovala aj len 1 mA. Po uporoznení boli niektoré nedostatky vyriešené, avšak doska 10x10 cm s pár komponentami a medzerami na celé prsty medzi komponentami bola prostre neakceptovateľná, vrátane obojstraného osadenia, čo úplne predražilo dosku na výrobu. 

Dizajnér dodal tieto súbory po termíne 2 dni, teda obchod sa už automaticky uzavrel ešte pred získaním finálnych súborov, nakoľko prvé chybné boli odovzdané už v deň oficiálneho odovzdania. Následne som si chcel overiť cenu výroby dosky u JLCPCB, dostupnosť komponentov. GERBER som tak nahral na JLCPCB, avšak pri nahratí BOM-u bol problém s meničom XL6009, ktorý nebol na JLCPCB skladom a neexistuje ani pod ich part numberom, teda tento komponent nie je na JLCPCB ani možné objednať. Pre XL6009 neexistuje alternatíva s rovnakým rozložením pinov. Riešenie tak bolo kúpiť napr. u Mauser Electronic a zaslať, teda 5 súčiastok v hodnote 1€ zaplatiť poštovné 45€-150€ podľa rýchlosti doručenia do Číny, preclenie 85€. Skrátka... "výhodný obchod", ktorý sa oplatí.

Taktiež superkondenzátor, ktorý autor do projektu obsiahol neexistuje na JLCPCB a nikdy ho v knižnici ani nemali. Dizajnér argumentoval tým, že asi museli ho práve dnes odobrať zo stocku, čo nemôže byť pravda, ak ani neexistuje pod JLCPCB, resp. LCSC číslom. Nakoľko nebolo možné dosku ani vyrobiť za takýchto okolností, požadoval som vyriešenie problému.

Nakoniec ma úplne dostalo vyjadrenie dizajnéra ohľadom energy harvesting obvodu BQ25570, kde som žiadal o ošetrenie polarity, nakoľko termoelektrický generátor (TEG) s ktorým ho chcem využívať môže začať pri zmene teplej a studenej strany vyrábať elektrickú energiu v opačnej polarite, čím by BQ25570 mohol odpáliť. Dizajnér povedal, že v datasheete pri TEG-u o tom nie je nič a BQ25570 si s tým "asi" poradí. Nie som síce PCB dizajnér, ale -4V na súčiastke dimenzovanej na -0,3 až +5,1V asi neurobí dobre. A určite neurobí dobre ani elektrolytickým kondenzátorom s danou polaritou, ktoré BQ25570 používa na vstupe...

Projekt tak bol úplne odfláknutý, nezhodol sa so špecifikáciou. Nepoužiteľný, bez možnosti výroby za normálnu cenu z dôvodu neexistencie náhrady pre XL6009 komponent. Toto by som od tak skúseného dizajnéra nečakal. Okamžite som tento projekt chcel reklamovať. PCB dizajnér síce apeloval, že problémy vyrieši, avšak projekt bol odovzdaný 2 dni po termíne a v stave, ktorý ho neumožňoval ani len vyrobiť. Po odpovedi dizajnérovi, že to idem reklamovať sa snažil rýchlo projekt uhasiť s tým, že to opraví a ešte ma upozornil, že ja som schválil schému, že zapojenie je dobré. JA NIE SOM PCB DIZAJNÉR, JA NEMÁM PREČO KONTROLOVAŤ ZAPOJENIA PROJEKTU MNE DODÁVANÝM NA KĽÚČ. To ma úplne dostane, keď mi niekto pošle schému, "či tak môže byť"? Úplný indický spôsob typu: Nefunguje to, ale povedal si že looks good. Ohľadom spomenutej "batérie". Nevedel som pôvodne, čo za komponent je zo zadnej strany. Vyzeralo to ako batéria CR2302 v puzdre. Nakoniec z toho vyšlo, že je to ten superkondenzátor, ktorý mal asi 3x3 cm.

Reklamoval som teda objednávku, pričom som musel vyplniť Brief ohľadom problému. Do 8 minút sa mi ozval Ferdinand z podpory, ktorý so mnou komunikoval. Taktiež mi pripomenul, že som stále chránený podmienkami webu a peniaze sú ešte u nich v úschove. Opísal som mu ešte problém a to, že projekt nesedí so špecifikáciou. Behom pár hodín bol môj podnet odsúhlasený, obchod zrušený a platba vrátená vo forme Fiverr kreditu pre použitie na ďalší nákup v rámci portálu. 

PCB dizajnér mi nakoniec ešte odpovedal, že ma do žiadneho nákupu nenútil a dal by mi 50% refund na prerobenie projektu. Neviem prečo by som mal chcieť zľavu a čakať ďalšie 2 týždne s pôvodne sľúbeným výsledok odpovedajúcim špecifikácii.

Po mojej odpovedi si zablokoval príjem správ, teda už sme spolu nekomunikovali a portál mi ten kredit vrátil v plnej výške (vrátane Fiverr fees).


Kredit som chcel použiť s iným freelancerom z Česka, bol to Artyy (@libor_haas). Bohužiaľ ten mi na úvod zaslal že môžeme aj "pomimo" Fiverr (konkrétne to nazval cez Discord), konkrétne mi to ponúkol dva krát a aj nižšiu cenu v prípade cez Fiverr ak dostane dobré hodnotenie... Neviem ale či toto nie je proti pravidlám, nie Discord, to je samozrejmé, ale to vynucovanie dobrého hodnotenia...

Druhý krát...

Do čoho som nešiel, nakoľko som chcel byť krytý v prípade problémov. Objednávku som zadal, cena bola o niečo nižšia, avšak chcel to na cca polovice 180 a 200€. Prvý milestone mal obsahovať kompletnu schému a druhý milestone GERBER, BOM, Pick n Place file. Skončilo to už po prvom milestone a to ešte horšie. Daná schéma bola totálne nepoužitá. 24V vstup použitý do BQ25570 s 5,1V max vstupom a rôzne ďalšie iné "vychytávky", ktoré by rozhodne fungovali. Teda výsledok ešte horší ako toto, kvalita PCB odpovedala asi jeho dištančnému vyučovaniu na strednej škole, ktorú pred 4 dňami od realizácie projektu ukončil maturitou.

Pri pokuse o vyreklamovanie obchodu lokálne z dôvodu toho, že tá schéma je výsmech a nikdy to nemôže fungovať mi zamietol danú výzvu, ktorá mu príde ako notifikácia. Asi chcel ten zisk udržať čo najdlhšie, i keď bolo zrejmé, že to takto neskončí. Tak som nakoniec musel cez podporu podľa inštrukcií, rovnako ako v predchádzajúcom prípade požiadať o refund.


Pri konfrontácii proste s "clown schémou" argumentoval, že špecifikáciu nikdy nedostal a že ho "po*ebávam". Tak nech sa páči, popozerajme si a poďme nižšie na fakty.

Detail screenshotu, ktorý som mu zaslal s vyznačením dátumu zaslania špecifikácie. Teda časovo freelancer pracoval 5 dní s tým, že "nič nemá", neozval sa a robil teda naslepo? Alebo len tak, aby niečo bolo? Za 180€ good deal:


Tak následne si Artyy priznal svoju chybu, že nedokáže kliknúť na názov .pdf súboru, ale len na thumbnail, ktorý mu otvorí iba náhľad prvej strany. Vôbec mu to nebolo divné, že pracuje s niečím, čo nie je kompletné? Preto navrhol: Nechajme to tak, nechajte mi 180€ za schému, ktorá neobsahuje nič a pohoda, nájdite si iného, kto tu schému použije a možno prerobí za trojnásobok:

Následne si zablokoval príjem správ. Dávajte si preto pozor, špecificky na @Artyy a najmä jeho obchody mimo Fiverr, kedy po zaslaní platby už zrejme svoje peniaze nikdy neuvidíte a nebudete mať možnosť ani nič vyreklamovať, ak by bol s výsledkom problém. Hrdinsky si zablokuje príjem správ, aby mohol hrať mŕtveho chrobáka.

A ako vyzerá tá "clown schéma", ktorou sa tu oháňam? Dámi a páni, dovoľte mi predstaviť 4 dni práce, 180€ (zväčšite si, ak si chcete preštudovať a porovnať s datasheetom a podobne). Možno objavíte aj 20 nezapojených GPIO ESP32-S3, ktoré definuje špecifikácia. Možno nájdete solárny 24V vstup v BQ25570 s rozsahom vstupu do 5V. Samozrejme tento vstup je neošetrený a záporná polarita vám odpáli všetko čo bude v ceste (prípad pre termoelektrický generátor, kde tá opačná polarita fakt hrozí).

Taktiež môžete nájsť na PCB aj USB-UART prevodník, ktorý nikto nikdy nežiadal. No a tie krásne 3 LED diódy na chargeri ani nehovorím. To bude predsa brať nanoampére, no nie? Maximálne mikroampére. Vo výsledku však mikroampére, že sa dostaneme na spotrebu vyššiu ako u ESP32 devkitu. Taktiež divné 8 pinové konektory s 5V a 3V3 vývodmi. Tie sú fakt dôležité, ak budget už nevyšiel na konektory, ktoré som vyžadoval na I2C, UART zbernice. Asi som si mal priplatiť ešte dvojnásobok, aby sa vôbec zahrnulo to, čo sa žiadalo v špecifikácii.

To je všetko? Žiadne ďalšie nedostatky? To sa predsa bude dať opraviť. Len aby ich nebolo ešte viac, napr...
Z BQ25570 je vytiahutý výstup LOAD na meniče 3V3 a 5V, čo nesplnilo špecifikáciu, keďže BQ25570 malo iba nabíjať batériu a nenapájať žiadne iné časti PCB. BQ25570 má priamo piny na napájanie Li-Ion / Li-pol batérie. Využijeme ten LOAD v takomto prípade, keď tam už je? Asi "áno" ak sa pozrieme do datasheetu a vidíme, že LOAD má zaťaženie maximálne do 100 mA, čo bude určite fungovať na ESP32-S3, ktoré berie 480 mA peak na štarte a 240 mA počas vysielania cez WiFi. No nebude to fungovať, lebo to neutiahne ani len ESP32, nieto ešte pripojené periférie. A určite nie s napäťovým vstupom 24V na 5V vstup BQ25570.

Možno tip na záver. Využite Fiverr a nie Upwork. Prečo? Aby ste niečo mohli vyreklamovať na Upworku, musíte zaplatiť poplatok na polovicu s freelancerom pre možnosť "rozhodcu", či vám peniaze vrátia, alebo nie. Štandardne je to čiastka cca 300€ každý. Ak však druhá strana nezaplatí, máte možnosť jej sumu zaplatiť a spustiť tento proces. Ak to nezaplatíte, skrátka nestane sa nič. Peniaze ostanú freelancerovi.

To určite poteší v prípade že máte projekt za 400€, zaplatíte 300 za rozhodcu a ďalších 300, lebo freelancer nebude komunikovať. Najmä to takto chodí u indov, ktorí si myslia, že sú izolovaní na konci sveta, tak dávajte pozor. Upwork sa reklamácii vôbec nebude venovať kým to neuhradíte, prípadne urobí to, že osloví freelancera, či súhlasí so zrušením obchodu, a ak nie, tak môžete platiť. U Fiverra podpora na vysokej úrovni. V oboch prípadoch mi čiastku vrátili. U druhého freelancera som dostal po reklamácii možnosť vyplatie peňazí aj späť na účet. V prípade prvého som si to nevšimol. Obe situácie v rozostupe pár dní.

Záver:
Daní dizajnéri možno majú skúsenosť s audio aplikáciami PCB, či nejakými homo-domo projektmi. Avšak rozhodne by sa nemali púšťať do projektov, ktorým nerozumejú s následným hľadaním problému vo mne, pretože JA SOM VIDEL schému a JA SOM MAL SCHVÁLIŤ. 

Fiverr nad vami drží ochrannú ruku a problém riadne posúdi. Skrátka argumenty, ktoré som poskytol neboli dva, ani tri. Ale mohli by byť na príbalový leták k danej PCB. Nakoľko obaja freelanceri sa snažili ešte znemožniť mňa a nie ich odfláknutú prácu, tak to tu pridávam vrátane aj ten komunikácie. Určite prajem veľa zákazníkov. Inak všetky nedostatky, ktoré som popísal a našiel boli iba z prvého pohľadu bez detailného skúmania. Problémov tam tak bude zrejme omnoho viac.

Špecifikácie na PCB - dostupné na Githube, identické s tými, ktoré dostali:
- môžete posúdiť, či sa popis zhoduje s dodanými produktami a low power optimalizáciou.
- zrejme sa nemôžeme baviť o jazykovej bateriére - slovenská špecifikácia a český dizajnér

 

Na záver zdraví aj Artyy do blogu. Posielame tiež pusinku a ďakujeme Fiverru za vrátených 380€ za milestone 1 a 2. Taktiež zablokujeme správy, aby sa už neozval, ak sa tu nájde... Ako referencia pre potencionálnych zákazníkov, myslím že postačuje. Kvalita freelancerov klesá a chytia sa každého projektu iba s vidinou zisku, pričom vedia, že nemajú skúsenosť s danou oblasťou, ale aj tak budú predstierať a vodiť vás za nos, že to urobia, pritom výsledok bude katastrofa, teda sebareflexia zúčastnených, 0 bodov.

V dnešnom článku ste mohli vidieť, ako dopadol obchod so skúseným PCB designerom, ktorý robí audio aplikácie a taktiež aj s chlapcom, ktorý práve skončil strednú školu.



Prístupov 1620
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
EG21-G - MQTT pripojenie na Thingsboard
[ 5.6.2024] (príspevkov 0)
Skúsenosť Fiverr - freelanceri, podpora
[ 28.5.2024] (príspevkov 0)
Quectel EG21-G - HTTP request
[ 17.5.2024] (príspevkov 0)
Tip na darček k jubileu 60
[ 29.4.2024] (príspevkov 0)
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)